En aquest espai comentem breument projectes d'ABP en Ciències que coneguem.

Cada projecte que comentem haurà de contenir:

1) Un títol del projecte, i enllaç al lloc web (si n'hi ha) on es poden trobar els materials. Alternativament, es poden penjar aquí com a fitxer adjunt.
2) Un resum-comentari, remarcant els aspectes metodològics que considerem rellevants.
3) el nom de la persona que proposa el projecte perquè sigui comentat.


Projectes comentats


Projecte 1
Projecte Web quest 3r d'ESO: Una alimentació equilibrada. Mercè Tarragó
Donat que actualment no imparteixo moltes classes de ciències, comentaré un projecte antic, realitzat el curs 2003-04, en forma de web quest, per treballar l’anorèxia i la bulímia.
El treball en grup, la recerca d’informació fora dels llibres de text, l’actualitat i proximitat del tema eren aspectes positius en aquell moment que seguirien sent-ho ara també. Actualment, la metodologia del projecte, en format web quest, pautant les activitats i donant vincles a webs podria ser la mateixa, però no el resultat final. L’estudi podria presentar-se en format web, vídeo d’un programa de televisió o àudio d’un programa de ràdio.Projecte 2
The Big Brick. Martí
Dins de la matèria de Matemàtiques de 2n ESO, aprofitant que es treballa el tema de geometria i càlcul de volums, vam realitzar aquest projecte: durant un temps, vam recollir bricks buits dels alumnes (6 setmanes). A l'hora del pati els alumnes formaven comissions i realitzaven el recompte i col·locació dels bricks així com el control de qualitat (mesures correctes i que estessin nets).
Quan es van recollir els 1.000 bricks necessaris es va fer un brick gegant i es va mesurar per comprovar que 1.000 bricks = 1.000 dm3 = 1 m3. Es va treballar amb la matèria de Visual i Plàstica i actualment tenim el Big Brick al rebedor de l'Institut pintat de negre i utilitzat com a expositor de fotografies.
De tot el projecte se'n va fer un video per al concurs videoMAT que responia a la pregunta "Com és de gran 1 metre cúbic?"
https://www.youtube.com/watch?v=KVd8NfX0ktw


Projecte 3
El volum de l'institut. Martí
A la matèria optativa-obligatòria Taller de Competència Matemàtica (TCM), on s'agrupen els alumnes de 2n ESO en grups reduits per nivells, amb un dels grups de nivell més alt de 20 alumnes es va començar aquest Projecte: en grups de 2-3 alumns tenien unes Àrees assignades (aules, passadissos, despatxos, magatzems...) que calia que mesuressin per determinar-ne el volum de de cada sala. Apuntaven les dades (alçada, amplada, llargada i volum) en un excel que omplíem a classe. Un cop recollides totes les dades, es procedia a mesurar el volum dels edificis de l'Institut per fora i posteriorments es comparava amb el mesurat sumant les sales des de dins.
No es va poder acabar ja que va faltar coordinació i organització amb l'altre professorat de la matèria ja que calia que tots els alumnes hi participéssin. Es podria treballar amb Tecnologia (escales, plànols...)


Projecte 4
La volta al món en 80 dies. M. Àngels Alié

Aquest projecte el vaig desenvolupar durant els cursos 2006-2007 i 2007-2008 a l'Institut Marina, de la Llagosta. En aquells moments el vam aplicar juntament amb dues companyes més a dos grups d'alumnes amb moltes dificultats d'aprenentatge però també molt renyits amb el sistema. Vam confeccionar tot el currículum de 3r d'ESO utilitzant la novel·la de Jules Verne, La volta al món en 80 dies. Ens vam confeccionar totes les activitats nosaltres i treballàvem molt a la sala d'ordinadors per fer treballs en petit grup, treballs cooperatius, etc. A les llengües es treballava la novel·la i tots els continguts de tipus comunicatius, des de ciències i matemàtiques (juntes), la novel·la té un munt d'informació que es pot estirar (penseu que el segle XIX hi ha molts descobriments i treballs científics), des de socials es treballava la geografia per on passa Phileas Fogg, etc. El resultat va ser bo per una part del grup que va tirar bé a 4t, una altra part, ens va ser molt difícil de reconduir. El risc d'aquests projectes és que si són molt personals o creats per un grup de professors concrets, si la resta del centre no els pren com a propis, ningú més entoma el relleu. Que jo sàpiga, no es va continuar fent.

En les matemàtiques vam connectar amb un projecte americà, de Califòrnia, el Proyecto Orillas, que es podia fer en castellà, és un projecte de matemàtiques per a la vida quotidiana, que allà porten a terme amb els joves immigrants i molts d'ells en estat il·legal amb el país. Fèiem activitats que ens proposàvem i participàvem en un fòrum.

Projecte 5
Itinerari de Treball per projectes Proyectando BioGeo. https://sites.google.com/site/proyectandobiogeo/ Jordi Domènech
És un conjunt de projectes que he anat elaborant els darrers 4-5 cursos per a Bio i Geo de 4t ESO. Inesperadament, el conjunt de projectes va resultar ser un recobriment del currículum LOMCE de la matèria.
La idea general de tots 8 projectes és partir d'un context rellevant (un jaciment arqueològic, unes anàlisis d'eficàcia de fàrmacs antitumorals, uns nous espècimens amb relacions evolutives desconegudes...) en definitiva, de dades recreades, a les que els alumnes han de donar interpretació i sentit, treballant habilitats i models científics sempre en el marc del conflicte cognitiu originat per les dades observades.
En tots els projectes he incorporat dinàmiques de creació del coneixement científic com elaboració d'articles científics, congressos científics, discussió en petits grups, etc...

Em centraré a explicar el projecte Armshtadt3D ( https://sites.google.com/site/proyectandobiogeo/armshtadt-3-delta ) , un projecte en el que els alumnes elaboren un jaciment arqueològic i l'excaven, i acaben creant un museu arqueològic escolar sobre Evolució Humana. Vam anar una mica justos de temps per acabar-lo, però crec que va ser molt útil perquè els alumnes entenguessin quin tipus de coneixement és el coneixement arqueològic.

Tinc constància de que alguns projectes de l'itinerari "Gondwana Tales", "Hacking the code", "Heredidity ID" "Drug Research" o "Chasing after Caminalcules") estan sient aplicats per altres profes en altres centres i sembla que a altres profes també els funcionen.

Projecte 6

Projecte per tot el curs de 1r d'ESO. Trobat a la pàgina d'Alexandria de XTEC. El propietari és Xavier Muñoz.

http://alexandria.xtec.cat/course/view.php?id=175

L'autor divideix el curs de primer d'ESO en 4 grans temes:
1. De l'infern al paradís
2. El gran viatge de les guatlles
3. Petjades de dinosaure
4. Fins quan podrem menjar tonyina?
Introdueix els continguts de 1r d'ESO en el desenvolupament de cada tema.
Treballa a partir de plantejar preguntes als alumnes i donar enllaços a vídeos, webs... per què les puguin respondre.
Treballa eines com els forums, els qüestionaris, els fa fer algunes tasques, mapes conceptuals....

Rosa Mª Tordera


Projecte 7

L’aigua de les grans tempestes.
Per primer o segon d'eso adaptable a qualsevol curs
l'aigua

L’aigua de les grans tempestes.
https://textlagalera.wordpress.com/2015/10/14/la-noticia-de-la-setmana-a-laula-6/?inf_contact_key=e63c4d25fafac74d648cc9b4bdb61bcd42de68b22951baa32b5ef0837b5a6016

Reflecteix a partir de la noticia de la setmana, encapçalada per un títol, un video o un reposrtatge un seguit de propostes pel professorat de cada matèria implicada de forma que el fil conductor “la notícia” sigui la base dels continguts que s’han d’aprendre.
Tantes setmanes tantes noticies tants blocs d’aprenentatge tota la programació desenvolupada.

Ramon Bracons


Projecte 8

Projecte per 3er d'ESO de ciències naturals per treballar el sistema immunitari.
És una seqüència d'activitats que estan penjades al ARC amb el nom "Vull un tatuatge!", l'autoria és de Elena Gayán.

La seqüència d'activitats parteix d'una situació concreta, en aquest cas propera als adolescents. Hi ha un treball en grup amb divisions de feines per tal d'arribar a un objectiu comú. Finalment s'arriba a concretar el model científic que hi ha darrere, es generalitza a partir d'un fet puntual i contextualitzat a la vida quotidiana.

Anna Saperas

Projecte 9

Anem a l'hort
Projecte per alumnes de 3r ESO en un grup d'adpatació curricular amb l'objectiu de treballar l'àmbit científico-tecnològic i matemàtic.
Es tracta d'utilitzar l'hort com a eina per treballar continguts de les matèries de ciències, tecnologia i matemàtiques a l'hora que es desenvolupen altres habilitats com l'autonomia, el treball cooperatiu,...

Projecte 10

Aquest Projecte forma part de llengua catalana de 1er d'ESO. Es treballa tot l'any com un gran projecte relacionat amb Mar i Cel. L'objectiu final del projecte és representar Mar i Cel davant d'altres alumnes com si fós una companyia teatral: anuncis, escenografia, vestuari, preparació dels guions... Tot és fet pels alumnes.
Disposem de 4 hores setmanals que hem distribuït en 4 fils conductors: L'autor i la seva obra, El gènere teatral, un bloc d'ortografia que anomenem "El quadern de bitàcola" i Representació de Mar i Cel.

El primer bloc inclou un treball sobre la història del teatre i quina relació hi ha entre l'autor i les seves obres. En aquest bloc els alumnes fan diferents activitats per a entendre la relació entre la vida de l'autor i les seves obres. Es centra en Àngel Guimerà però hi ha d'altres activitats.

El segon fil es centra en les característiques del gènere teatral, centrant-se en coses com les acotacions, els elements bàsics del teatre, Creacions de situacions teatrals (sketchs) en situacions quotidianes, anàlisi de curts...

El tercer fil inclou la reflexió lingüística i l'ortografia, sempre lligades de la mà amb temes referents a Mar i Cel: el mar, els pirates... Els alumnes cada setmana han d'escriure sobre les emocions que han sentit la darrera setmana en un quadernet que tenen guardat a la classe. Pel que fa a ortografia s'organitza un concurs de lletreig de paraules i a més es treballen petits projectes de "com escriure un text" "cançó dels accents"

El tercer fil es basa en la lectura de Mar i Cel i tota la feina de producció de l'obra: aprendre's el diàleg, organitzar l'actuació, fer cartells, dissenyar el vestuari... Entre d'altres coses els alumnes fan un "perfil de facebook" de cada personatge, el qual han d'anar actualitzant conforme es llegeix l'obra.

Es tracta d'un projecte que inclou moltes petites branques sempre relacionat amb el teatre, mar i cel i les emocions. La metodologia emprada sol ser de treballs en grup i / o parelles. Tot i que es fan algunes proves individuals (dictats, comprensions lectores, petites proves) se'ls avalua les produccions realitzades (pòsters, vídeos, raps, cançons, històries inventades, mini-obres teatrals, exposicions orals)

Projecte (s) 12

Volia compartir la documentació respecte al treball que es fa a l' Institut Quatre Cantons de Barcelona
Allà reballen amb una metodologia semblant als projectes, ho anomenen Treballs Globalitzat a partir de Centres d’Interès (TGCI), on incorporen continguts de diverses àrees. El curs es desenvolupa apartir del treball en diferents metodologies, on el TGCI ocupa 11 hores setmanals. S'agrupen aquí les hores de diverses assignatures (matemàtiques, socials, ciència, català, per exemple) que es treballen a partir del centre d'interès. altre assignatures com música, es desenvolupen apart. A cada trimestre es Hi ha altra modalitat al centre, que sobretot es fa a 3r i 4t on els treballs se centren en una col·laboració amb una entitat externa (
Treballs Globalitzat de Proposta Extrena.

Us deixo l'arxiu que tenen a la web sobre el desplegament del currículum.

ALgun exemple:
- Passeig per l'Edat Mitjana: Es toquen temes d'historia, de socials, de la pesta, de mirobiologia, es fan cultius... Es liga socials amb ciències,
- Històries de cel: es barregen l'astronoia amb la mitologia, literatura i comunicació...